MicroArrayBesin İntolerans Testi IgG4 (209)

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Besin intolerans toplumun beşte birinde mevcuttur. Besin intoleransının tek bir nedenle olmayıp çok farklı nedenleri mevcuttur. Besin İntolerans testleri arasında besin IgG ve IgG4 olmak üzere 2 farklı tipte yapılan kan testi mevcuttur. Besin IgG4 daha kronik alerjene maruziyet ve daha spesifik bir testtir. 

Hastalar sıklıkla alerji kliniklerine çeşitli, multisistemik belirtiler ile başvururlar. Birçok kişi gıda alerjileri olduğuna ikna olmuşlar, test ve değerlendirme istemektedir

Bununla birlikte, birçok hasta kliniğe başvurarak, popüler medyada yaygın hale gelen, ticari olarak temin edilebilen gıda alerjisi veya duyarlılık testlerini yaptırmaktadır. 

Bu testlerin çoğu immünoglobulin G (IgG) gıda paneli testidir ve tek bir testle 100 veya daha fazla alerjene kadar gıda değerlendirilmektedir. Şirketler, gıda hassasiyetlerini veya intoleranslarını yalnızca gıdalara karşı yüksek IgG seviyelerine dayanarak teşhis ettiklerini iddia etmektedirler. 

Genellikle gecikmiş başlangıçlı reaksiyonlar olarak tanımlanan bu gıda intoleranslarının belirtileri;

– Şişkinlik, 

-Eklem ağrısı, 

-Migren veya 

-Akne gibi belirtilerdir.

Yine de, gıda alerjilerinin ve gıda intoleranslarının, nüfusun %5 ila %10’unu etkileyen gıda alerjileri ve nüfusun %20’sini etkileyen gıda intoleransları ile yaygın durumlar olduğu kabul edilmelidir.

Gıda alerjisi, gıda intoleransı ve gıda duyarlılığı terimleri, sağlık hizmeti uygulayıcıları ve halk tarafından hatalı ve birbirinin yerine kullanılmıştır. 

Gıda alerjileri immünolojiktir, IgE aracılı, IgE aracılı olmayan veya karışık olabilen gıdalara karşı beklenmeyen reaksiyonlardır. 

Gıdaya karşı IgE aracılı, tip I aşırı duyarlılık, akut başlangıçlı anafilaksi, kurdeşen, solunum, kardiyovasküler veya gastrointestinal semptomlarla ortaya çıkabilir. 

IgE aracılı olmayan veya karışık IgE aracılı alerjiler arasında eozinofilik özofajit, gıda proteinine bağlı enterokolit ve alerjik proktokolit bulunur. 

Buna karşılık, gıda intoleransları ve gıda duyarlılıkları immünolojik olmayan reaksiyonlardır. Gıda intoleransları, belirli gıdaların sindirilmesinde veya metabolize edilmesinde zorluk anlamına gelir. Gıda hassasiyetleri, deneyim ve inançlara dayanarak gıdaya atfedilen çok çeşitli belirtiler tanımlanmaktadır.

 IgG, antijen maruziyetine yanıt olarak gelişen ve immünolojik hafızada rol oynayan bir antikordur. Aslında, IgG ve IgG4 antikorları, duyarlılıktan ziyade gıda toleransı veya duyarsızlaştırma ile ilişkili olduğu bildirilmektedir. 

Ticari gıda IgG testi ile ilgili bir başka sorun da, özellikle daha yüksek IgG antikor seviyelerine sahip gıdalar için gıda eliminasyon veya kısıtlama diyetlerine ilişkin talimatların genellikle test raporuna eşlik etmesidir. Şu anda, gıdaya özgü IgG testine dayalı eliminasyon diyetlerinin semptomları azaltmada faydalı olduğuna dair net bir kanıt yoktur.

Besin IgG4 ve eozinofilik özofajit hastalarında rolünün olduğu konusunda çok sayıda çalışmanın yakın zamanda yayınlanmasıyla birlikte Besin IgG4 testlerine ilgi artmıştır. 2024 yılında yayımlanan çalışmada Eozinofilik özofajitte besin IgG4 yüksek olan besinlerin diyete lınması ile klinikte ve patolojik bulgularda belirgin düzelmesinin olması ve endoskopi ihtiyacını azalması nedeniyle tanı aracı olarak besin IgG4 testlerinin kullanılabileceği bildirilmiştir. Yeni yapılacak daha büyük çalışmalar ile desteklendikçe bu testin önemi ortaya çıkacak gibi görünmektedir. 

Sınırlı kanıtlar göz önüne alındığında, Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi ve Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi dahil olmak üzere birçok kuruluş, gıda alerjileri veya gıda intoleranslarının teşhisi için IgG testinin kullanılmasına karşı tavsiyede bulunmaktadır. 

Gıdaya özgü IgG4 testinin kullanımı ile ilgili son çalışmalar, alerji hastalıkları, irritabl bağırsak sendromu, migren ve eozinofilik özofajitte bir miktar umut vaat etse de, bu testlerin klinik geçerliliğini belirlemek için daha büyük, çift kör randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.

Besin IgG4 testleri daha kronik besin alerjenine maruziyeti ortaya çıkarmakta ve daha spesifik bir testtir.

NovaLab

Besin İntolerans Testi IgG4 Panel 209

Tahıllar

Buğday unu, Çavdar unu, Arpa unu, Yulaf unu, Mısır unu, Pirinç, Karabuğday unu, Darı, Buğday kili, Kavuzlu buğday, Kinoa

Balıklar

Sardalya, Kalamar, Dil balığı, Uskumru, Alabalık, Maymun balığı, Mezgit balığı, Çipura, Midye, Ton balığı, Somon, Kabuklular balık karışımı (Morina, Karides, Mavi midye, Ton Balığı, Somon), Deniz tarağı, İstiritye, Yengeç, Istakoz, Karides, Turna balığı, Kılıç balığı, Ringa balığı, Hamsi, Havyar, Pollack balığı, Ahtapot, Yılan balığı,Gülbalığı, Deniz çakılı

Meyveler

Avakado, İncir, Erik, Kayısı, Ahududu, Muz, Armut, Kavun, Üzüm, Limon, Portakal, Çilek, Elma, Ananas, Kiraz, Kivi, Papaya, Nektarin, Böğürtlen, Kestane, Nar, Çarkıfelek, Yaban mersini, Ayva, Hurma, Limon, Şeftali, Mango, Greyfurt

Baklagiller

Soya Fasulyesi, Beyaz fasulye, Nohut, Mercimek

Etler

Hindi, Tavşan, Domuz eti, Sığır eti, Tavuk eti, Koyun eti/Kuzu, Bıldırcın eti, Yaban domuzu, Geyik, Ördek eti, Kaz eti

Süt/Yumurta

İnek sütü, Gauda peyniri, Koyun sütü, Koyun peyniri, Yumurta beyazı, Yumurta sarısı, Emmental peyniri, Edam peydiri, Soya sütü, Parmesan, Leerdam peyniri, Mozarella, Ayran, İsviçre peyniri, Rokfor peyniri

Kuruyemişler

Yer fıstığı, Antep fıstığı, Ceviz, Fındık, Badem, Ayçiçeği, Macadamia Fındığı, Kaju, Brezilya fındığı, Çam fıstığı, Kuru üzüm

Diğerleri

Gluten, Susam, Yeşil zeytin, Mantar, Bal, Maya, Kahve, Kakao, Papatya çayı, Siyah çay, Yeşil çay, Bambu filizleri, Glutamat

Baharatlar

Fesleğen, Zencefil, Hindistan cevizi, Tarçın, Mercanköşkü otu, Kara biber, Kırmızı toz biber, Beyaz biber, Yeşil biber, Defne yaprağı, Dereotu, Maydanoz, Maydanoz kökü, Nane çayı, Nane, Vanilya, Rezene, Kırlangıç otu, Ravent otu, Şerbetçi otu, Roket otu, Safran, Meyan kökü, Tere, Hardal, Kekik, Karanfil, Kişniş, Biberiye, Kırmızı biber, Zerdeçal, Anason, Köri, Kimyon

Sebzeler

Marul, Bezelye, Yeşil fasulye, Salatalık, Brokoli, Kabak, Enginar, Patlıcan, Pancar, Domates, Hindiba, Bakla, Havuç, Patates, Ispanak, Lahana, Biber, Sarımsak, Soğan, Karnabahar, Pırasa, Kereviz, Alabaş, Brüksel lahanası, Kuşkonmaz, Kırmızı lahana, Kabak, Yaban turbu, Kapari, Kuzu kulağı

Detaylı Bilgi Almak İçin Hemen Arama Talebi Oluşturun!

    Danışma Hattı : 0(212) 709 93 90 Tüm Şubeler: Hafta İçi 08:30 – 18:00 / Cumartesi 08:30 – 17:00

    https://istanbulalerjilab.com/wp-content/uploads/2020/04/small_blue_triangle.png