Yeni Nesil Besin Duyarlılık (İntolerans) Testi

10 Ekim 2024by admin0

Dr FOOKE Besin İntolerans Testi IgG4  çok sayıda gıda antijenine spesifik IgG4 (sIgG4) ölçümüne izin veren ELİSA tabanlı bir multiplex besin duyarlılık (intolerans) testidir. Bu test yeni nesil hassas besin duyarlılık IgG4 (intolerans) testidir. 

Kullanım Amacı Nedir?

Dr FOOKE Besin İntolerans Testi IgG4, 110 ve 209 adet olmak üzere 2 panel mevcuttur. Bu test gıda antijenine karşı spesifik immunoglobulin G4’ün (IgG4) belirlenmesi için yarı kantitatif bir in-vitro tanı testidir.  Bu test, diyet açıklamasını desteklemek ve diyete uyumu izlemek için kullanılabilir. Ayrıca immünolojik nedenli gıda intoleransı konusunda makul şüphe olması durumunda kullanılabilir. Test sonuçlarına göre diyete başlamadan önce sonucları bir doktor veya diyetisyenle tartışmak önemlidir. 

Hangi Durumlarda Uygulanabilir

Gastrointestinal sistem disfonksiyonu, çeşitli sistemik belirtilerin patogenezinin merkezinde yer alır. Bağırsak duvarının yüksek geçirgenliği nedeniyle, gıda proteinleri bağırsak bariyerini doğal olmayan bir şekilde geçerek onları bağışıklık sistemine maruz bırakabilir ve nihayetinde inflamatuar reaksiyonları tetikleyebilir. İlişkili semptomlar gecikmiş bir şekilde ortaya çıkar ve gastrointestinal semptomlar ve eklem ağrısından migrenlere kadar değişir. 

Gıdaya karşı gecikmiş tipte alerjik reaksiyonlara IgG ve IgG4 4 antikorları aracılık eder. İnsan serumundaki gıdaya özgü IgG4 antikorlarını tespit ederek, tetikleyici antijenler kolayca tanımlanabilir ve ilgili gıdadan kaçınılarak semptomlar hafifletilebilir.

Kimlere Yapılabilir?

-Eozinofilik Özofajit, eozinogili gastroenterit, kolit

-Alerji Hastalıkları (Astım, alerjik rinit, egzama, ürtiker)

-Diyet alışkanlıklarının analizi ve izlenmesi

-Kronik inflamatuar bağırsak hastalığı

-İrritabl (Huzursuz) bağırsak sendromu

-Depresyon

-Kronik ağrı ve Migren

-Otoimmun hastalıklar

-Ig G4 aracılı besin duyarlılığı (besin intoleransı)

*Not: Gıda alımında yüksek IgG4 seviyeleri ile kronik bozukluklar arasındaki bağlantı, hakemli yayınlarda ve vaka incelemelerinde tanımlanmıştır. Bununla birlikte, bu bağlantı bilim camiasında halen tartışılmakta ve henüz bir fikir birliğine varılamamıştır.

Hangi durumlarda Faydalı Değildir?

-İmmünolojik nedenlere bağlı besin reaksiyonları,

-Toksik nedenlere bağlı besin reaksiyonları,

-Katkı maddelerine bağlı besin reaksiyonları,

-Laktoz, fruktoz intoleransına bağlı besin reaksiyonları,

-Histamin intoleransına bağlı besin reaksiyonları,

-Kafein, tiramine bağlı besin reaksiyonları,

-Psikojenik nedenlere bağlı besin reaksiyonları,

-İlaçlara bağlı besin reaksiyonlarında faydalı olmayacaktır

Besin reaksiyonları immünolojik, toksik nedenler, metabolik nedenlere bağlı çok farklı mekanizmalar ile gelişmektedir. Bu nedenle tek bir testle besin intoleransının tüm nedenleri ortaya çıkarmak mümkün değildir. Bu testin sonuçlarına göre gelişigüzel diyet yapılması beslenme bozukluklarına neden olabileceği için test sonuçlarının hekim ve diyetisyenle birlikte yorumlanması daha doğru olacaktır. 

Nasıl Yapılır?

Besin İntolerans Testi IgG4, serum veya plazma ile kullanıma uygundur. Sadece 10 mikrolitre serum veya plazma ile yapılmaktadır. Besin antijenlerinin test panelimizin bileşimine dayanarak, çok çeşitli besinlere karşı IgG4 hassasiyeti tespit edilir. 

Testin prensibi, Mikro dizi tekniğiyle birleştirilmiş Enzim Bağlantılı İmmün Sorbent Testi’ne (ELISA) dayanmaktadır. 

Test Mikroarray Tarayıcı ile ölçülür. Serum örnekleriyle eş zamanlı olarak bir Kalibrasyon eğrisi çalıştırılır ve gıdaya özgü IgG4 antikorlarının konsantrasyonu, standart eğriden özel bir Mikroarray Okuyucu tarafından okunur. Konsantrasyonlar, ölçüm aralığı içindeki renkli noktanın yoğunluğuyla doğru orantılıdır.

Teknolojisi Nedir?

IgG4 multiplex  Enzim Bağlantılı İmmünosorbent Testine (ELISA) tabanlı bir testtir. Microarray teknolojisi uygulanmaktadır. IgG4 Antijen tespiti (IgG4 alt grup) yapılmaktadır. Yarı niceliksel sonuçlar elde edilmektedir. 

Test Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Kalibrasyon eğrisi kullanılarak numunelerin konsantrasyonları aşağıdaki şekilde hesaplanır ve değerlendirilir:

  • < 2000 U/mL IgG4 Yiyecekler sınırlama olmaksızın yenebilir
  • > 2000 < 5000 U/mL IgG4 Haftada bir veya iki kez dönüşümlü olarak gıdalara izin verilir
  • > 5000 U/mL IgG4 En az 3 ay süreyle Yiyeceklerden Uzak Durun

Yeşil Renkli Grup (IgG4 seviyesi: < 2000 U/mL):  Test edilen besine düşük seviyede IgG geliştiğini göstermektedir. Yeşil renkli görünen bu besinlerin besin duyarlılığı (intoleransı) açısından tüketilmesinde sakınca olmadığı düşünülebilir. 

Turuncu Renkli Grup (> 2000 < 5000 U/mL): Test edilen besine orta seviyede IgG geliştiğini göstermektedir. Turuncu renkli görünen bu besinlerin besin duyarlılığı (intoleransı) açısından tüketilmesinde sakınca olma riski olabileceği düşünülebilir. Bu gruptaki besin az miktarda tüketilmesi sakınca olma ihtimalinin düşük olmasına rağmen fazla miktarda tüketilmesi besin intoleransına neden olabileceğini gösterebilir. Haftada bir veya iki kez dönüşümlü olarak gıdalara izin verilir

Kırmızı Renkli Grup (> 5000 U/mL): Test edilen besine yüksek seviyede IgG geliştiğini göstermektedir. Kırmızı renkli görünen bu besinlerin besin duyarlılığı (intoleransı) açısından tüketilmesinde sakınca olma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülebilir. Bu gruptaki besinler diyetisyen ve doktorunuzla birlikte diyete alınması düşünülebilir. En az 3 ay süreyle Yiyeceklerden Uzak Durun

Besin duyarlılık testi bir besine karşı alerjiyi göstermez. Besin duyarlılık testinde Besin İntolerans Testi IgG4 (110)besine karşı IgE seviyesi test edilmez. Besin İntolerans Testi IgG4 testinde besine karşı IgG4 seviyesi test edilmiş olup intolerans veya besin duyarlılığı konusunda yardımcı olabilir. Test sonuçlarına göre katı diyet yapılması beslenme bozukluklarına neden olabileceği için doktor veya diyetisyenle birlikte diyet planlanması daha doğru bir yaklaşım olacaktır. 

Sonuç olarak 

-Besin İntolerans Testi IgG4 Testi yeni nesil besin duyarlılık testidir. 

-110 ve 209 adet alerjenin test edildiği 2 ayrı panel mevcuttur. Bu testte besin  IgG4 tayin edilerek daha hassas sonuçlar, daha kronik ve düşük seviyel alerjene maruziyetler ortaya çıkarılmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *